Locul unde cea mai impresionantă zonă de coastă islandeză întâlnește Oceanul Arctic, iar pământul încetează să mai fie pământesc, acesta devenind una cu cerul. Locul unde nu mai domnește nicio urmă de durere și, prin urmare, bucuria/fericirea nu mai sunt necesare. Doar frumusețea absolută a naturii domnește aici - dincolo de orice necesități și pretenții. Un loc extrem și sălbatic prin excelență. Un loc unde extremul reprezintă normalul. Un loc unde natura a învins spiritul uman! Bine ați venit în cea mai izolată regiune a Islandei: Hornstrandir!
1 septembrie
În funcție de zborul fiecăruia, sosim la Aeroportul Internațional Keflavik, de unde are loc plecarea către vestul Islandei unde vom fi cazați la Hotel Basalt ( https://www.basalthotel.is/ ). După aproximativ 1h 30 min - 2h ajungem la unitatea de cazare, loc unde vom sta pe durata acestei nopți. Ajunși aici, luăm cina, urmată de un program de cunoaștere, prezentarea programului pentru următoarele zile, respectiv odihnă. Pentru cine dorește și cine poftește, minunatul nostru hotel vine la pachet cu un mic bazin geotermal în care ne putem scălda în voie.
2 septembrie
07.30 Micul dejun la unitatea de cazare.
10.00 Facem o scurtă oprire la Englandsfoss, o cascadă mică, dar frumoasă, situată pe cursul râului Tungua.
10.15 Poposim pentru puțin timp la Krosslaug, un mic hot pot geotermal folosit în trecut de către vikingi pentru ritualul botezului.
11.30 Vizităm Glanni, o splendidă cascadă situată pe cursul râului Nordura, considerată a fi locul unde sălășluiesc elfii, respectiv trolii.
12.30 Sosim Grafarlaug, o piscină geotermală construită în 1956, aceasta fiind, totodată, și una dintre cele mai puțin cunoscute și, implicit, vizitate băi geotermale din Islanda.
13.00 Facem o scurtă oprire la Erpsstadir, o fermă de lactate unde ne vom delecta cu poate cea mai bună înghețată din Islanda (înghețata cu sirop din păpădie fiind absolut de neratat).
14.00 Avem la dispoziție o oră pentru prânz în Budardalur.
17.30 Ajungem la Horgshlidarlaug, un hot pot geotermal incredibil cu priveliști de vis asupra Mjoifjordur. Aici vom avea la dispoziție o oră pentru scăldat.
20.00 Sosim în Isafjordur, capitala Westfjords. Aici ne vom îndrepta către unitatea de cazare unde vom sta peste noapte: Hotel Horn ( https://www.isafjordurhotels.is/h%C3%B3tel-horn ). Timp pentru cină.
3 septembrie
Hesteyri - Hloduvik (aproximativ 15 km, aproximativ 500 m diferență de nivel). Durată aproximativă pentru parcurgerea secțiunii: 6 h.
07.30 Micul dejun la unitatea de cazare.
09.00 Începe aventura către cea mai izolată parte a Islandei: luăm feribotul către Hesteyri.
10.00 Ajungem în Hesteyri, unul dintre puținele locuri din Hornstrandir unde vom putea întâlni urme de civilizație. Aici vom găsi case tradiționale construite în jurul anilor 1900. Acestea sunt bine întreținute, fiind folosite de proprietari pe durata lunilor de vară. În apropiere de ”The Old Doctors House” (construită în 1901, aceasta servind drept spital pentru Hesteyri) va fi locul unde ne va lăsa feribotul.
Urcând din Hesteyri pe coama muntelui Hesteyrarbrunir, ne vom îndrepta către Kjaransvikurskard și mai departe în valea care poartă numele fermei abandonate din Kjaransvik. Ajunși în vale vom avea de traversat primul nostru râu. Tvera. Ajunși din nou la malul oceanului, mormane masive de lemn eșuate ne vor aștepta întinse de-a lungul țărmului. Urmând coasta ajungem în cele din urmă la zona de campare (și toaleta care vine la pachet cu aceasta). Hloduvik este situată în imediata apropiere a unui râu care se varsă în mare, râu pe care va trebui să-l traversăm următoarea zi pentru a ne putea continua aventura.
4 septembrie
Hloduvik - Hornvik (aproximativ 12 km, aproximativ 380 m diferență de nivel). Durată aproximativă pentru parcurgerea secțiunii: 5 h.
Între Hloduvik și Hornvik vom întâlni dealuri abrupte, extrem de ”raw”, dar, în același timp, spectaculoase, ”golurile” dintre ele venind la pachet cu poteci bune. Același lucru nu se poate spune și despre secțiunea dintre Rekavik și Hornvik, aceasta fiind foarte dificilă, fiind echipată la un moment dat chiar și cu o frânghie pentru a putea traversa un mic zid de piatră. În zona de campare din Hornvik vom găsi câteva căbănuțe, respectiv toalete. Și această secțiune de drum va implica traversarea unui râu.
5 septembrie
Hornvik - Innstidalur - Horn - Innstidalur (aproximativ 15 km, aproximativ 560 m diferență de nivel). Durată aproximativă pentru parcurgerea secțiunii: 6 h).
Astăzi e ziua când vom avea parte de poate cea mai frumoasă priveliște din lume. În pofida izolării sale, Horn-ul din Hornstrandir este destul de popular (acest loc fiind vizitat chiar și de Bill Gates în 2015, desigur, el cu elicopterul). Stâncile suprarealiste sunt populate de nenumărate specii de păsări, pantele abrupte fiind remarcabil de bine acoperite cu iarbă și flori. Până la Innstidalur vom merge cu toate lucrurile după noi, acolo urmând a pune cortul, lăsa bagajele urmând ca secțiunea de traseu până la Horn și înapoi la Innstidalur să o facem doar cu cele necesare la noi. Și această secțiune de traseu va presupune traversarea unui râu.
6 septembrie
Innstidalur - Latravik (aproximativ 10 km, aproximativ 300 m diferență de nivel). Durată aproximativă pentru parcurgerea secțiunii: 4 h.
Lăsând în urmă Innstidalur, ne vom îndrepta pașii către farul de la Hornbjargsviti, loc unde, în funcție de vreme, vom poposi pentru una sau două nopți. Acesta se găsește în Latravik, un mic golf mai puțin cunoscut, situat la sud-est de Hornbjarg. La Hornbjargsviti vom regăsi puțină civilizație: o bucătărie bună, cu toate ustensilele și echipamentele necesare, precum și un aragaz electric, respectiv unul pe gaz. În plus, aici, lângă casă, există și un grătar bun pe bază de cărbuni. Aici vom mai găsi și o toaletă în interiorul casei, respectiv un duș, precum și facilități bune pentru uscarea hainelor și a papucilor uzi. Totodată, aici avem posibilitatea de a putea avea parte și de o cină gătită. Acest loc reprezintă (poate) și cea mai izolată cafenea a Islandei. Lângă casă se află totodată și zona de camping cu acces la toalete cu apă și facilități pentru gătit și mâncat într-o anexă veche.
Pentru cine dorește, aici există posibilitatea ca, contra cost, să se poată sta într-unul dintre dormitoarele farului care, în total, poate găzdui până la 40 de persoane. Prețul, per persoană, nu e inclus în costul excursiei, acesta fiind de aproximativ 70 euro, per persoană, per noapte.
7 septembrie
Latravik
Timp liber la discreția fiecăruia.
8 septembrie
Latravik - Hornvik (aproximativ 8 km, aproximativ 300 m diferență de nivel). Durată aproximativă pentru parcurgerea secțiunii: 4 h. Plecarea către Isafjordur.
Dis-de-dimineață, cu toate bagajele la noi, pornim către punctul de unde vom fi luați de feribot pentru a fi duși înapoi la civilizație. Feribotul ne va lua la ora 13 și va trebui să fim la punctul de întâlnire cu aproximativ 2 h înainte.
17.00 Revenim în Isafjordur și, implicit, înapoi la civilizație. Aici ne vom îndrepta către unitatea de cazare pe care o cunoaștem deja unde vom sta peste noapte și de această dată: Hotel Horn ( https://www.isafjordurhotels.is/h%C3%B3tel-horn ). Timp pentru cină.
9 septembrie
07.30 Micul dejun la unitatea de cazare.
09.30 Ajungem la puntea de observație situată în vârful muntelui Bolafjall, finalizată în toamna anului 2022. Priveliști superbe ni se vor deschide în fața ochilor indiferent de direcție. Hornstrandir, regiunea din care doar cu o zi înainte am revenit, se va găsi de-a dreapta noastră. În schimb, spre stânga, se spune că, într-o zi cu vreme perfectă, se poate vedea până și la 200 km depărtare…până în Groenlanda. Adevărat sau nu, ce e sigur e că locul ne va lăsa cu gura căscată de uimire.
10.30 Facem o scurtă plimbare pe impresionanta plajă cu nisip negru din Skalavik.
11.30 Vizităm splendidul Muzeu Maritim Osvor, o replică a unei vechi stații de pescuit islandeze din secolul al XIX-lea.
12.30 Descoperim Arctic Fox Centre din Sudavik, un centru de cercetare și expoziție non-profit concentrat pe singurul mamifer terestru nativ din Islanda: vulpea arctică.
15.00 Ajungem la Heydalur, un loc incredibil și unic în Islanda prin prisma faptului că aici găsim singura piscină geotermală situată într-o seră. Aici vom avea la dispoziție o oră pentru prânz, respectiv 1 h la dispoziție pentru scăldat.
17.30 Facem un scurt popas la Vatnsfjardarkirkja, o minunată biserică situată pe terenul uneia dintre cele mai bogate ferme islandeze, proprietarii acesteia fiind totodată unii dintre cei mai influenți oameni din Islanda pentru aproape mai bine de 400 de ani.
21.30 Ajungem în Reykavik. Aici vom avea timp pentru cină, totodată, aici fiind și locul unde vom fi cazați pe durata acestei nopți, la Nordurey Hotel City Garden ( https://nordurey.is/ ).
10 septembrie
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai devreme sau mai târziu spre aeroport.
Ziua 13 / 11 ianuarie
În prima parte a zilei nimic nu vă poate pregăti pentru priveliștile uimitoare de la Gertrude Saddle de pe coasta de vest a Insulei de Sud. Razele soarelui care străpung straturile de vârfuri, Milford Sound care strălucește în depărtare și expunerea pură sunt suficiente pentru a tăia respirația oricui. Și dacă priveliștea nu o va face, urcarea pe vârf cu siguranță o va face! J Dacă vom avea noroc de condițiile potrivite, ascensiunea la Gertrude Saddle se prea poate să fie una dintre cele mai bune drumeții scurte din lume! Există foarte puține locuri unde raportul efort-recompensă este atât de dramatic – dar asta nu înseamnă că este o excursie ușoară! Drumeția va presupune străbarea a aproximativ 8.2 km cu o diferență de nivel de aproximativ 645 m.
Lăsăm în urmă vârfurile pentru a ne îndrepta spre adâncuri. În ultima parte a zilei vom experimenta o lume subterană misterioasă cu un tur ghidat al peșterii, trecând pe lângă apa curgătoare a unui pârâu subteran, înainte de a pluti în întunericul tăcut sub strălucirea luminoasă a sute de viermi strălucitori. Te Anau Glowworm Caves – o experiență pur și simplu fără egal! Timp pentru cină.
Ziua 14 / 12 ianuarie
Ne începem ziua cu o oprire la ”raiul mierii de albine” din Insula de Sud a Noii Zeelande, Garston Hunny Shop. Ne plimbăm puțin prin splendidele grădini botanice din Queenstown (Queenstown Gardens), cu grădina lor de trandafiri și nenumărații ei copaci. Lăsăm în urmă grădinile pentru a face o scurtă oprire la Lake Hawea Lookout. Priveliștea de aici este spectaculoasă în orice moment al anului. Pentru prânz oprim la Makarora Country Cafe, locul perfect pentru plăcinte și prăjituri de casă înainte de a continua spre Haast Pass. Ajungem la Blue Pools Track unde, după o scurtă plimbare ușoară prin păduri mature de fag și podocarp, ajungem la aceste minuni naturale de apă glaciară pură adunată din munți (sper ca până atunci podul să fie redeschis să ne bucurăm la maximum de acest loc J). Lăsăm în urmă Blue Pools Track și din parcare, facem o primă scurtă plimbare prin tufișuri, către albia râului Haast, cu vedere la frumoasa cascadă în formă de evantai de la poalele Fantail Creek: Fantail Falls. Ultima plimbare către o cascadă pe ziua de astăzi va fi printr-o pădure de kāmahi și fag argintiu până la o platformă de observare deasupra râului Haast. Ajunși aici ne vom bucura de priveliști minunate ale spectaculoasei cascade Thunder Creek, înaltă de 28 m, situată pe cealaltă parte. Ajungem în Haast, locul unde vom fi cazați în această seară. Aici vom sta la Heartland Hotel Haast. Timp pentru cină.
Ziua 15 / 13 ianuarie
Ne începem ziua cu o scurtă plimbare: Ship Creek Walk. Aici, vom urma puțin dunele de pe coasta de vest înainte de a ne îndrepta spre o pădure de coastă densă. De-a lungul potecii vom admira constant priveliștile spectaculoase ale liniei de coastă coroborată cu dunele. Lăsăm în urmă dunele pentru un punct de belvedere cu totul și cu totul aparte: Knights Point Lookout. Priveliști uimitoare asupra țărmului accidentat dat de coasta vestică ne va aștepta să ne încânte peste măsură. La nu foarte mare distanță de Knights Point Lookout ajungem la punctul de început al traseului de aproximativ 5 km care duce la Monro Beach. Aici, după ce trecem printr-o pădure de coastă luxuriantă, însoțiți de cântecul unor păsări precum tūī, bellbird și kererū (acestea făcându-și veacul prin această pădure), ajungem la celebra Monro Beach. Aceasta constituie un loc de cuibărit pentru una dintre cele mai rare specii de pinguini din lume - pinguinul cu creastă tawaki/Fiordland. Din octombrie până în decembrie, îi puteți vedea în valuri și pe plajă (prin ianuarie, șanse mici, doar dacă nu dăm de vreun pinguin rătăcit). Ajungem la prima drumeție ceva mai lungă pe ziua de astăzi: cea care are în vedere Fox Glacier. Pe parcursul unui traseu de aproximativ 6.8 km dus-întors și o diferență de nivel totală de aproximativ 170 m, vom străbate o pădure tropicală străveche de podocarp, vom traversa suprafețe de morene glaciare vechi, ajungând astfel la un punct de belvedere către Fox Glacier. Lăsăm în urmă Fox Glacier pentru a ne îndrepta atenția către unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Noua Zeelandă: Lake Matheson. De-a lungul unei plimbări ușoare de aproximativ 4.3 km cu o diferență de nivel totală de aproximativ 126 m vom avea șansă să admirăm priveliști ireal de frumoase ale munților care se reflectă în apele liniștite ale lacului Matheson. De departe, este una dintre cele mai absolut incredibile plimbări scurte din lume! Ajungem în Hokitika, capitala pounamu-ului, locul ideal de unde putem lua cadoul perfect pentru cei de acasă: pounamu! Aici, pe parcursul a 2 nopți, vom fi cazați la BeachfrontHotel Hokitika (https://www.beachfronthotel.co.nz/ ). Timp pentru cină.
Ziua 16 / 14 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată celei mai absolut incredibile excursii de o zi din Noua Zeelandă: Avalanche Peak via Scott's Track. Întreaga regiune Arthur's Pass este un paradis pentru excursioniști și, din fericire, (încă) zona este adesea ignorată de turiști în favoarea drumețiilor și a obiectivelor turistice mai renumite din Noua Zeelandă (norocul nostru!). Pe distanța a aproximativ 8.1 km dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 1000 m, drumeția aceasta ne va uimi dincolo de orice imaginație. La întoarcere, din același loc de parcare mergem printr-o pădure luxuriantă de fagi până la o cascadă uimitoare de 131 m, unde vom putea simți întreaga forță și sunetul a poate cea mai impresionantă cascadă din Noua Zeelandă: Devil's Punchbowl Falls. O drumeție de aproximativ 2 km dus-întors, cu o diferență de nivel de aproximativ 110 m care ne va lăsa fără cuvinte. Timp pentru cină.
Ziua 17 / 15 ianuarie
Ne vom începe ziua cu o plimbare către o adevărată bijuterie fotogenică - apă turcoaz strălucitoare mărginită de stânci de calcar albe și păduri tropicale luxuriante - Hokitika Gorge este una dintre cele mai ușor de recunoscut locuri de pe Coasta de Vest a Noii Zeelande. Lăsând în urmă Hokitika Gorge, ne îndreptăm din nou atenția către țărmul Noii Zeelande și, mai exact, către Motukiekie Beach, una dintre cele mai puțin cunoscute și mai spectaculoase plaje ale Noii Zeelande. Accesibilă 100% doar cu mareea joasă, reprezintă un tărâm fascinant atât pentru fotografi, cât și pentru iubitorii de geologie. Mai mergem puțin de-a lungul țărmului pentru a ajunge la Punakaiki Pancake Rocks, unde ne vom plimba în jurul curioaselor formațiuni calcaroase de stânci sub forma unor clătite. După o ”secetă” de câteva zile în materie de băi termale și relaxare, e timpul să ne scăldăm în poate cel mai autentic spa din Noua Zeelandă: Maruia Hot Springs. Acesta e și locul unde vom fi cazați pe durata a 2 nopți. Aici vom avea parte de saună, piscine cu apă geotermală, piscine cu apă rece, peisaje mirifice, sesiuni de yoga. Practic, un loc de unde nu ai mai vrea să pleci vreodată! Timp pentru cină.
Ziua 18 / 16 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată complet relaxării și activităților desfășurate la Maruia Hot Springs (activitățile gratuite pentru care te poți înscrie diferă în funcție de ziua săptămânii (acestea fiind cel puțin 4 pe zi): fie că va fi guided sauna infusion, pilates, introducere în meditație, diverse ședințe de yoga, relaxare în apa geotermală alternată cu apa rece, Maruia Hot Springs are câte ceva pentru toată lumea! Timp pentru cină.
Ziua 19 / 17 ianuarie
Facem o scurtă oprire la punctul de belvedere pentru Cathedral Cliffs - o serie impresionantă de ”stâlpi” de stâncă formați prin eroziunea naturală de către apa de ploaie a rocilor moi din zonă. Lăsăm în urmă Cathedral Cliffs și ne îndreptăm spre ultima noastră plajă din excursia noastră: Gore Bay Beach. Ajungem înapoi în Christchurch unde ne vom face check-in-ul la una dintre cele mai aparte unități de cazare din lume: Hotel 115 (https://hotel115.co.nz/ ). Aici, practic, tramvaiul îți trece prin fața intrării principale! La propriu! Timp pentru cumpărături. Timp pentru cină.
Ziua 20 / 18 ianuarie
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau mai târziu spre aeroport.
Important de știut:
Cui se adresează excursia:
Echipament recomandat:
*Pentru cei dintre voi care nu au cort sau sac de dormit sau, pur și simplu, nu doresc să-l care după ei până în Islanda, există posibilitatea de închiriere a acestora din Reykjavik -contra cost. Dacă veți considera că e cazul de așa ceva, nu ezitați să ne scrieți pe adresa info@asbrutravel.com pentru a vă ajuta cu acest aspect.
Alte informații utile:
Această excursie este o provocare, dar și o experiență unică și memorabilă, care vă va permite să descoperiți frumusețea sălbatică a Islandei.
-4 nopți de cazare în hoteluri cu baie privată în camere duble/twin cu mic dejun inclus guesthouse-uri: 2 nopți la Gamla Guesthouse ( https://www.isafjordurhotels.is/h%C3%B3tel-horn ), o noapte la Basalt Hotel ( https://www.basalthotel.is/ ), respectiv o noapte la Nordurey Hotel City Garden ( https://city-garden.nordurey.is/ )
-5 nopți de cazare în cort propriu în Hornstrandir
-transferurile de la/spre aeroport
-ferryboat-ul către/dinspre capetele traseului de trekking
-vizitarea tuturor obiectivelor menționate în program
-mașina de închiriat, cu șofer, necesară pentru deplasarea către/dinspre Isafjordur, respectiv pentru vizitarea obiectivelor turistice de-a lungul drumului către/dinspre Isafjordur
-intrarea la Arctic Fox Centre
-intrarea la Heydalur Hot Pot
-intrarea la Horgshlidarlaug
-însoțitor de grup
-ghid local, vorbitor de limba română
-micul dejun (atunci când stăm la hoteluri)
-biletele de avion (aproximativ 350 euro, iar la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor și/sau ne putem ocupa noi de achiziționarea acestora)
-micul dejun pe parcursul zilelor/dimineților când nu este menționat
-asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu)
-echipamentul* (cort, sac de dormit etc)