De-a lungul acelei secțiuni singure a Islandei, care pare să aibă drumuri nesfârșite și mai multe izvoare termale decât locuitori, incredibilele elemente naturale nu au conturat doar peisajul, ci și oamenii. Și, implicit, și poveștile acestora. Westfjords au o istorie incredibil de îndelungată, această regiune fiind una dintre primele colonizate de către vikingi la sosirea lor în Islanda. Pe măsură ce vom călători de-a lungul nenumăratelor fiorduri, veți afla tot mai multe despre poveștile istorice ce împânzesc regiunea. Dar și despre cum fiecare sagă islandeză se îmbină până la desăvârșire cu acest peisaj absolut incredibil. Magicul, inegalabilul, aventura și misterul se vor completa până la perfecțiune în această excursie unică în cea mai puțin turistică regiune a Islandei. Și toate acestea pe parcursul unor zile încheiate în unele dintre cele mai incredibile locuri cu ape termale din Islanda. Și asta sub atenta oblăduire a luminii veșnice a soarelui de la miezul nopții.
(4 iunie)
Sosim pe Aeroportul Internațional Keflavik, de unde vom lua mașinile pentru a ne îndrepta ulterior spre Borgarnes, oraș situat în fiordul Borgarfjordur, o comunitate bogată în istorie vikingă și bine cunoscut pentru diferitele sagas care au loc în zonă. În apropiere de Borgarnes vom fi cazați la Hotel Stafholt ( https://hotelstafholt.is ).
(5 iunie)
Poposim pentru scurt timp la Erpsstadir, o fermă de lactate, pentru a ne delecta cu cea mai bună înghețată din Islanda.
Admirăm Gudrunarlaug, un hotpot idilic cu o vechime de peste 1000 de ani, reconstruită și redeschisă publicului în anul 2009 - și asta după ce a petrecut mai bine de 140 de ani blocată de o alunecare de teren.
Vizităm Olafsdalur, unul dintre cele mai importante monumente culturale din vestul Islandei, respectiv Breidafjordur, acesta fiind locul unde Torfi Bjarnason, în anul 1880, a fondat prima școală agricolă din Islanda.
Ajungem la Flokalundur, locul unde se consideră că Floki, primul colonist din Islanda, a iernat pentru prima dată. Aici putem vedea și Hellulaug, un mic hotpot splendid situat în imediata vecinătate a oceanului.
Relaxarea de astăzi va presupun o scaldă la Krosslaug, un izvor geotermal care vine la pachet cu niște priveliști absolut. Iar dacă vremea va fi bună, există șanse să putem zări ghețarul Snaefellsjokull, situat la celălalt capăt al golfului Breiðarfjörður.
Lăsăm în urmă incredibila piscină și oprim pentru puțin timp la Kleifabui (locuitorul din Kleif), statuie care veghează asupra celor care parcurg drumul 62 (fiind binecunoscută tradiția ca muncitorii din construcția drumurilor să ridice un monument la finalizarea unei porțiuni dificile de drum – iar Kleifaheidi e o trecătoare montană care, în urmă cu 60 de ani, a fost considerată o realizare de amploare ce a îmbunătățit foarte mult comunicațiile în Westfjords).
Mai mergem puțin și facem o scurtă oprire la cea mai veche veche navă de oțel din Islanda, Gardar BA 64, naufragiată într-un cadrul idilic, la baza fiordului Patreksfjordur.
La finele unui drum scenic care ne va tăia respirația, ajungem la unul dintre cele mai impresionante locuri din Westfjords: Raudisandur/Raudasandur (Plaja Nisipurilor Roșii). Aici ne vom pierde pașii pe nisipul roșu al unei plaje cu o lungime de aproximativ 10 km, încadrată de munți falnici (ce aduc a celebrul ”Zid” din celebrul serial Game of Thrones) și de Oceanul Atlantic. E un loc ale cărui serenitate și spectaculozitate te vor face să-ți dorești să rămâi aici pentru totdeauna!
Ajungem la casa noastră departe de casă, Hotel Breidavik, locul de la capătul lumii care va fi acasă pentru noi pe durata a 2 nopți (https://breidavik.is/ ).
După cină ne vom îndrepta atenția către Latrabjarg, locul unde vom admira îndeaproape, sub lumina blândă a soarelui de la miezul nopții, puffinii.
(6 iunie)
Ziua de astăzi va fi dedicată Latrabjarg-ului – un promontoriu ce constituie cel mai vestic punct al Islandei și, totodată, locul din Islanda unde se găsesc cele mai înalte stânci (în unele locuri acestea ajungând până la 440 m înălțime). Acesta reprezintă casa pentru milioane și milioane de păsări, printre care și mult apreciații puffini. Aici vom avea de parcurs cel mai lung traseu al excursiei noastre: de aproximativ 16 km (acesta suprapunându-se peste întreaga lungime a zonei stâncoase – care are o lungime aproximativă de 14 km). Suprarealismul va fi la el acasă pe parcursul acestei drumeții. Și nu o dată va fi momentul când vom avea impresia că pământul se va întoarce cu fundul în sus în orice clipă. Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.
Revenim la Hotel Breidavik pentru cină urmând ca, cei care doresc, pot să opteze pentru o scaldă/relaxare într-un alt hotpot incredibil: Pollurinn, în Talknafjordur.
(7 iunie)
Ca în fiecare zi de până acum, și de această dată va urma momentul când ne vom relaxa într-una dintre piscinele cu una dintre cele mai spectaculoase priveliști din Westfjords: Reykjafjardarlaug.
Lăsăm în urmă piscina și sosim la Dynjandi, cea mai mare cascadă din Westfjords și poate, de departe, una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din Islanda. De-a lungul ”Waterfall Trail-ului” care culminează cu magnifica Dynjandi, ne vom bucura de alte cascade mai mici care ne vor încânta necontenit pe tot parcursul urcării. Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.
Vizităm splendidul Flateyri și a sa incredibilă librărie, urmând ca, mai apoi, să facem un scurt popas și la absolut fabulosul Holtsfjara Pier din Önundarfjordur.
Ajunși în Isafjordur, ne facem check in-ul la unitatea de cazare: Hotel Horn (https://www.isafjordurhotels.is/h%C3%B3tel-horn ).
După cină vom merge sus, sus, sus de tot până la Bolafjall, muntele de pe care, conform legendei, se poate vedea la 200 km depărtare...până în Groenlanda. Noi știm că nu e așa, dar tot merită. Priveliștile de acolo dau dependență! Sunt absolut incredibile!
(8 iunie)
Descoperim singura plajă neagră din Westfjords, Skalavik. Într-o zi frumoasă de vară, oamenilor din zonă le place să construiască castele de nisip pe plajă, să se plimbe și chiar să înoate în râu, Skálavík reprezentând totodată un paradis pentru copii și un loc perfect pentru a opri mașina, a vă juca și a admira incredibilul peisaj care vi se va deschide în fața ochilor.
Suntem fascinați de Ósvör Maritime Museum, o replică splendidă a unei vechi stații de pescuit islandeze din secolul al XIX-lea.
Facem o scurtă drumeție până la una dintre cele mai incredibile locuri din Westfjords: Valagil, o râpă spectaculoasă, cu o cascadă puternică, formată din straturi peste straturi de lavă antică.
Poposim la Litlibaer, o casă cu acoperiș de turf care găzduiește, printre altele, și un mic muzeu. Aici puteți găsi obiecte de artizanat locale (pentru cei se găsesc în căutarea de suveniruri islandeze autentice). Totodată, Litlibaer găzduiește și o cafenea renumită pentru vafele și prăjiturile sale delicioase.
Ajungem la Hvitanes, considerată a fi una dintre cele mai bune zone pentru observarea focilor din Islanda.
Facem un popas la Hotel Reykjanes, iar pentru cei dornici de relaxare, după prânz sau înainte, vom avea și o oră la dispoziție pentru a ne scălda în cea mai mare piscină geotermală din Islanda: Reykjaneslaug.
Ne facem check-in-ul la unitatea de cazare: Heydalur Country Hotel (https://www.heydalur.is/is ), o minunăție de cazare care vine la pachet cu una dintre cele mai aparte piscine geotermale din Islanda: situată într-o seră (și în care ne vom relaxa cu mult după ora cinei.
(9 iunie)
Facem un scurt popas la Casa Vrăjitoarei, o casă cu acoperiș de turf în care se pot observa condițiile în care trăiau pretinșii vrăjitori și vrăjitoare. După Casa Vrăjitoarei vom face o scurtă plimbare până la Godafoss-ul mai puțin cunoscut al Islandei: o splendidă cascadă situată la capătul unui canion. Mai puțin cunoscută, dar mult mai spectaculoasă ca ”sora” ei mai celebră din nordul Islandei!
Sosim în Djupavik, unul dintre cele mai izolate sate ale Islandei. Un loc splendid, cu priveliști uimitoare oriunde te-ai uita, cu o cascadă minunată care veghează din fundal comunitatea restrânsă care alege să locuiască aici: începând cu anul 2010, Djupavik avea 2 rezidenți pe tot parcursul anului și alți 3 doar pe parcursul verii. Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.
Ajungem în Nordurfjordur, locul unde drumul ia practic sfârșit. Bine ați venit la un veritabil/adevărat capăt al lumii! Ne facem check in-ul la unitatea de cazare, urmând ca, mai apoi, să mergem într-o scurtă drumeție pe unul dintre vârfurile din vecinătate pentru o priveliște a cărei frumusețe vă va lăsa muți de uimire. Pentru serile din 9 și 10 iunie vom fi cazați la Urdartindur Guesthouse ( https://urdartindur.is/ ), micul dejun nefiind disponibil la capătul lumii! Fapt pentru care, pentru micul dejun, atâta cât vom sta aici, ne vom aproviziona anticipat din Holmavik sau de la micul magazin din Nordurfjordur cu ceea ce avem fiecare nevoie pentru mesele de dimineață!
Începem drumeția către vârful muntelui Reykjaneshyrna. Drumeția va dura 2 h dus-întors, iar odată ajunși sus, într-o zi cu cer senin, vom avea perspective magnifice asupra Drangasjord, a întregului golf Hunafldi, respectiv a întregii municipalități Arneshreppur.
După cină, seara o vom încheia într-una dintre cele mai izolate și incredibile piscine geotermale de pe teritoriul Islandei: Krossneslaug. Un infinity pool geotermal cu o priveliște greu de egalat care vă va face să vă doriți să numiți pentru totdeauna ”acasă” acest capăt al lumii. Fiind deschis 24/7, ne vom putea relaxa la Krossneslaug în voie, după bunul plac al fiecăruia, chiar și sub razele soarelui de la miezul nopții.
(10 iunie)
Astăzi vom vizita două dintre cele mai spectaculoase și mai puțin cunosute cascade din regiunea Westfjords: Rjukandafoss, respectiv Husarfoss. Aici e locul unde drumul se sfârșește, iar paradisul drumețiilor în cea mai izolată regiune a Islandei și, implicit, a Europei, începe: Hornstrandir! Papucii de apă vor fi utili în traversarea râurilor! Aici, la capătul lumii, vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz!
Timp pentru cină în Nordurfjordur, urmată de timp pentru încă o scaldă în Krossneslaug.
(11 iunie)
Prima oprire pe ziua de astăzi va fi Gvendarlaug, un izvor termal protejat, despre care se spune că a fost binecuvântat de un episcop local - Gudmnudur cel bun, recunoscut și ca Guðmundur Góði. Istoria piscinei datează din anul 1237, când a fost binecuvântată de Guðmundur Góði, moment începând cu care se crede că are puteri vindecătoare. Cu toate acestea, începând cu anul 1989, piscina a fost interzisă, devenind sit protejat. Dar pentru scaldă și relaxare, putem apela cu dragă inimă la splendida piscină din imediata sa vecinătate, precum și la izvorul geotermal situat tot așa, la câțiva pași distanță de Gvendarlaug.
De-a lungul traseului de hiking Kaldalon vom admira singurul ghețar din Westfjords/cel mai nordic ghețar al Islandei: Drangajokull. Nu mulți sunt la număr cei care se aventurează până aici, dar dacă vă sunt pe plac locurile sălbatice, izolate, cu puțini (spre deloc) oameni în jur, cu siguranță veți admira singurătatea sa minunată.
La finele unei zile lungi, ne relaxăm în imediata vecinătate a țărmului, la fabuloasele Drangsnes Hot Pots. Cu o priveliște divină, acestea sunt deschise 24/7, pe toată durata anului. Astfel încât, ne putem relaxa în voie, după bunul plac al fiecăruia, acestea găsindu-se la nici 5 minute distanță de mers pe jos față de unitatea noastră de cazare, Malarhorn Guesthouse (https://malarhorn.is/ ).
(12 iunie)
Facem o vizită la Muzeul Vrăjitoriei, singura expoziție din Islanda care are în vedere vrăjitoria, magia și legendele legate de acestea.
Descoperim Eiriksstadir, o splendidă reconstrucție după planurile vechii case în care au locuit Erik cel Roșu (cel ce a descoperit Groenlanda) și soția sa, Tjodhildur.
Mai poposim încă o dată la Erpssdatir, fermă cu cea mai bună înghețată din Islanda care ne-a încântat cea de-a doua zi a noastră în Islanda.
Facem o scurtă oprire la Grafarlaug, o piscină geotermală construită în 1956, aceasta fiind, totodată, și una dintre cele mai puțin cunoscute și, implicit, vizitate băi geotermale din Islanda.
Admirăm Grábrók, un crater vulcanic format în urma unei erupții de fisură ce a avut loc cu aproximativ 3000 de ani în urmă. Peste drum de Grabrok, vom face o scurtă oprire la Glanni, o cascadă unde localnicii spun că ar fi locul unde locuiesc elfi și troli.
Sosim în Akranes, oraș cu deschidere la Oceanul Atlantic. Aici, chiar în vecinătatea oceanului, ne vom relaxa în Gudlaug, o piscină naturală cu o priveliște de neuitat.
Seara ne îndreptăm spre aeroport unde vom ajunge în jur de ora 22.00, loc unde returnăm mașinile de închiriat urmând ca la 01.10 dimineața să avem zborul înapoi spre casă.
(13 iunie)
La ora 01.10 decolăm înapoi spre România cu gândul că vom mai vrea să mai revenim în Islanda. Garantat!
Ziua 13 / 11 ianuarie
În prima parte a zilei nimic nu vă poate pregăti pentru priveliștile uimitoare de la Gertrude Saddle de pe coasta de vest a Insulei de Sud. Razele soarelui care străpung straturile de vârfuri, Milford Sound care strălucește în depărtare și expunerea pură sunt suficiente pentru a tăia respirația oricui. Și dacă priveliștea nu o va face, urcarea pe vârf cu siguranță o va face! J Dacă vom avea noroc de condițiile potrivite, ascensiunea la Gertrude Saddle se prea poate să fie una dintre cele mai bune drumeții scurte din lume! Există foarte puține locuri unde raportul efort-recompensă este atât de dramatic – dar asta nu înseamnă că este o excursie ușoară! Drumeția va presupune străbarea a aproximativ 8.2 km cu o diferență de nivel de aproximativ 645 m.
Lăsăm în urmă vârfurile pentru a ne îndrepta spre adâncuri. În ultima parte a zilei vom experimenta o lume subterană misterioasă cu un tur ghidat al peșterii, trecând pe lângă apa curgătoare a unui pârâu subteran, înainte de a pluti în întunericul tăcut sub strălucirea luminoasă a sute de viermi strălucitori. Te Anau Glowworm Caves – o experiență pur și simplu fără egal! Timp pentru cină.
Ziua 14 / 12 ianuarie
Ne începem ziua cu o oprire la ”raiul mierii de albine” din Insula de Sud a Noii Zeelande, Garston Hunny Shop. Ne plimbăm puțin prin splendidele grădini botanice din Queenstown (Queenstown Gardens), cu grădina lor de trandafiri și nenumărații ei copaci. Lăsăm în urmă grădinile pentru a face o scurtă oprire la Lake Hawea Lookout. Priveliștea de aici este spectaculoasă în orice moment al anului. Pentru prânz oprim la Makarora Country Cafe, locul perfect pentru plăcinte și prăjituri de casă înainte de a continua spre Haast Pass. Ajungem la Blue Pools Track unde, după o scurtă plimbare ușoară prin păduri mature de fag și podocarp, ajungem la aceste minuni naturale de apă glaciară pură adunată din munți (sper ca până atunci podul să fie redeschis să ne bucurăm la maximum de acest loc J). Lăsăm în urmă Blue Pools Track și din parcare, facem o primă scurtă plimbare prin tufișuri, către albia râului Haast, cu vedere la frumoasa cascadă în formă de evantai de la poalele Fantail Creek: Fantail Falls. Ultima plimbare către o cascadă pe ziua de astăzi va fi printr-o pădure de kāmahi și fag argintiu până la o platformă de observare deasupra râului Haast. Ajunși aici ne vom bucura de priveliști minunate ale spectaculoasei cascade Thunder Creek, înaltă de 28 m, situată pe cealaltă parte. Ajungem în Haast, locul unde vom fi cazați în această seară. Aici vom sta la Heartland Hotel Haast. Timp pentru cină.
Ziua 15 / 13 ianuarie
Ne începem ziua cu o scurtă plimbare: Ship Creek Walk. Aici, vom urma puțin dunele de pe coasta de vest înainte de a ne îndrepta spre o pădure de coastă densă. De-a lungul potecii vom admira constant priveliștile spectaculoase ale liniei de coastă coroborată cu dunele. Lăsăm în urmă dunele pentru un punct de belvedere cu totul și cu totul aparte: Knights Point Lookout. Priveliști uimitoare asupra țărmului accidentat dat de coasta vestică ne va aștepta să ne încânte peste măsură. La nu foarte mare distanță de Knights Point Lookout ajungem la punctul de început al traseului de aproximativ 5 km care duce la Monro Beach. Aici, după ce trecem printr-o pădure de coastă luxuriantă, însoțiți de cântecul unor păsări precum tūī, bellbird și kererū (acestea făcându-și veacul prin această pădure), ajungem la celebra Monro Beach. Aceasta constituie un loc de cuibărit pentru una dintre cele mai rare specii de pinguini din lume - pinguinul cu creastă tawaki/Fiordland. Din octombrie până în decembrie, îi puteți vedea în valuri și pe plajă (prin ianuarie, șanse mici, doar dacă nu dăm de vreun pinguin rătăcit). Ajungem la prima drumeție ceva mai lungă pe ziua de astăzi: cea care are în vedere Fox Glacier. Pe parcursul unui traseu de aproximativ 6.8 km dus-întors și o diferență de nivel totală de aproximativ 170 m, vom străbate o pădure tropicală străveche de podocarp, vom traversa suprafețe de morene glaciare vechi, ajungând astfel la un punct de belvedere către Fox Glacier. Lăsăm în urmă Fox Glacier pentru a ne îndrepta atenția către unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Noua Zeelandă: Lake Matheson. De-a lungul unei plimbări ușoare de aproximativ 4.3 km cu o diferență de nivel totală de aproximativ 126 m vom avea șansă să admirăm priveliști ireal de frumoase ale munților care se reflectă în apele liniștite ale lacului Matheson. De departe, este una dintre cele mai absolut incredibile plimbări scurte din lume! Ajungem în Hokitika, capitala pounamu-ului, locul ideal de unde putem lua cadoul perfect pentru cei de acasă: pounamu! Aici, pe parcursul a 2 nopți, vom fi cazați la BeachfrontHotel Hokitika (https://www.beachfronthotel.co.nz/ ). Timp pentru cină.
Ziua 16 / 14 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată celei mai absolut incredibile excursii de o zi din Noua Zeelandă: Avalanche Peak via Scott's Track. Întreaga regiune Arthur's Pass este un paradis pentru excursioniști și, din fericire, (încă) zona este adesea ignorată de turiști în favoarea drumețiilor și a obiectivelor turistice mai renumite din Noua Zeelandă (norocul nostru!). Pe distanța a aproximativ 8.1 km dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 1000 m, drumeția aceasta ne va uimi dincolo de orice imaginație. La întoarcere, din același loc de parcare mergem printr-o pădure luxuriantă de fagi până la o cascadă uimitoare de 131 m, unde vom putea simți întreaga forță și sunetul a poate cea mai impresionantă cascadă din Noua Zeelandă: Devil's Punchbowl Falls. O drumeție de aproximativ 2 km dus-întors, cu o diferență de nivel de aproximativ 110 m care ne va lăsa fără cuvinte. Timp pentru cină.
Ziua 17 / 15 ianuarie
Ne vom începe ziua cu o plimbare către o adevărată bijuterie fotogenică - apă turcoaz strălucitoare mărginită de stânci de calcar albe și păduri tropicale luxuriante - Hokitika Gorge este una dintre cele mai ușor de recunoscut locuri de pe Coasta de Vest a Noii Zeelande. Lăsând în urmă Hokitika Gorge, ne îndreptăm din nou atenția către țărmul Noii Zeelande și, mai exact, către Motukiekie Beach, una dintre cele mai puțin cunoscute și mai spectaculoase plaje ale Noii Zeelande. Accesibilă 100% doar cu mareea joasă, reprezintă un tărâm fascinant atât pentru fotografi, cât și pentru iubitorii de geologie. Mai mergem puțin de-a lungul țărmului pentru a ajunge la Punakaiki Pancake Rocks, unde ne vom plimba în jurul curioaselor formațiuni calcaroase de stânci sub forma unor clătite. După o ”secetă” de câteva zile în materie de băi termale și relaxare, e timpul să ne scăldăm în poate cel mai autentic spa din Noua Zeelandă: Maruia Hot Springs. Acesta e și locul unde vom fi cazați pe durata a 2 nopți. Aici vom avea parte de saună, piscine cu apă geotermală, piscine cu apă rece, peisaje mirifice, sesiuni de yoga. Practic, un loc de unde nu ai mai vrea să pleci vreodată! Timp pentru cină.
Ziua 18 / 16 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată complet relaxării și activităților desfășurate la Maruia Hot Springs (activitățile gratuite pentru care te poți înscrie diferă în funcție de ziua săptămânii (acestea fiind cel puțin 4 pe zi): fie că va fi guided sauna infusion, pilates, introducere în meditație, diverse ședințe de yoga, relaxare în apa geotermală alternată cu apa rece, Maruia Hot Springs are câte ceva pentru toată lumea! Timp pentru cină.
Ziua 19 / 17 ianuarie
Facem o scurtă oprire la punctul de belvedere pentru Cathedral Cliffs - o serie impresionantă de ”stâlpi” de stâncă formați prin eroziunea naturală de către apa de ploaie a rocilor moi din zonă. Lăsăm în urmă Cathedral Cliffs și ne îndreptăm spre ultima noastră plajă din excursia noastră: Gore Bay Beach. Ajungem înapoi în Christchurch unde ne vom face check-in-ul la una dintre cele mai aparte unități de cazare din lume: Hotel 115 (https://hotel115.co.nz/ ). Aici, practic, tramvaiul îți trece prin fața intrării principale! La propriu! Timp pentru cumpărături. Timp pentru cină.
Ziua 20 / 18 ianuarie
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau mai târziu spre aeroport.
Locuință:
Masă:
Orar:
Magazin:
Ce ar fi bine să iei cu tine:
-cazarea pe tot parcursul turului (în camere duble/twin cu baie privată)
-micul dejun (tip bufet) cu excepția celor 2 zile când stăm în Nordurfjordur
-mașinile de închiriat, cu șoferi/transportul pe toată durata turului (combustibilul este inclus)
-intrarea la Drangsnes Hot Pots
-intrările la Krossneslaug
-intrarea la Muzeul Vrăjitoriei
-intrarea la Reykjaneslaug
-intrarea la Heydalur Hot Pools
-intrarea la Gudlaug
-intrarea la Krosslaug
-însoțitor de grup
-ghid în Islanda vorbitor de limba română
-airport pick up/drop off
-toate excursiile menționate în program
-biletele de avion (aproximativ 400 euro, iar la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor și/sau ne putem ocupa noi de achiziționarea acestora)
-masa de prânz, micul dejun (acolo nu e specificat altfel), respectiv cina
-asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter
obligatoriu)