Cum ar arăta viața pe alte planete? Noi îți spunem că nu e necesar să treci de limitele Pământului ca să le descoperi. Timp de 5 zile și aproximativ 90 km vom urma, pas cu pas, cursul celor mai faimoase trasee de trekking din Islanda: Laugavegur Trail, respectiv Fimmvorduhals Trail. Printre vulcani, ghețari, munți de riolită, râuri glaciare și locul unei erupții vulcanice din 2010. Și printr-un deșert de cenușă. De asemenea, vom descoperi câteva dintre ”hidden gem-urile” de la marginea și din Highland-ul islandez, precum și câteva dintre obiectivele turistice majore de pe coasta sudică a insulei. În incursiunea noastră se vor regăsi și momente de relaxare în cadrul unora dintre cele mai aparte locuri cu ape termale din Islanda: Fontana Spa, Hrunalaug, respectiv Landmannalaugar.
În funcție de zborul fiecăruia, sosim la Aeroportul Internațional Keflavik, de unde are loc plecarea către Laugarvatn, satul situat pe malul lacului cu același nume, unde vom fi cazați la Hotel Laugarvatn ( https://www.hotellaugarvatn.is/ ).
După aproximativ 1h 30 min - 2h ajungem la unitatea de cazare, loc unde vom sta pe durata acestei nopți, aceasta fiind situată în inima zonei cunoscute în Islanda sub denumirea de Golden Circle.
Ajunși la cazare, luăm cina, urmată de un program de cunoaștere, prezentarea programului pentru următoarele zile, respectiv odihnă.
07.30 Luăm micul dejun la unitatea de cazare.
09.00 Pornim către Landmannalaugar, locul de început/sfârșit pentru faimosul traseu Laugavegur Trail.
11.30 Ajungem în Landmannalaugar, locul de unde ziua următoare vom începe incursiunea noastră de-a lungul unuia dintre cele mai spectaculoase trasee de trekking din lume. Dar până atunci, după ce ne-am instalat corturile și am luat prânzul, vom avea de parcurs unul dintre cele mai spectaculoase trasee de o zi din Landmannalaugar: circuitul care are în vedere impunătorul Blahnukur (Vârful Albastru). Circuitul are aproximativ 7 km și începe și se sfârșește în campingul din Landmannalaugar. Totalul ascensiunii, respectiv a coborârii, de pe traseu fiind de aproximativ 450 m urcare, 450 m coborâre.
18.00 Timp pentru cină.
20.00 Ne vom relaxa în voie în incredibilul hot pot geotermal din Landmannalaugar.
Laugavegur Trail: Landmannalaugar - Alftavatn. Totalul pentru ziua de azi: aproximativ 24 km de parcurs, durata aproximativă necesară parcurgerii celor 2 secțiuni aferente zilei de astăzi: 9 h.
În prima parte a zilei: Hrafntinnusker - Alftavatn (aproximativ 12 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 4 h 30 min).
Prima secțiune de-a lungul traseului Laugavegur se va desfășura cu precădere în ascensiune (ascensiunea aproximativă pentru această parte a traseului fiind de aproximativ 530 m) - întâlnind aici o mixtură de pante abrupte și ceva mai domoale. Peisajul pe care-l găsim aici este unul extrem de colorat (coloratura acestuia schimbându-se în funcție de vreme, dar și de momentul zilei în care ne găsim), cu numeroase ”mud pot-uri” și izvoare termale, precum și cu pâlcuri de zăpadă permanentă în zonele mai înalte.
În a doua parte a zilei: Hrafntinnusker - Alftavatn (aproximativ 12 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 4 h 30 min)
Dacă vremea e favorabilă, această porțiune a traseului poate fi realmente splendidă, cu priveliști impresionante oriunde te-ai uita (în caz de ceață fiind nevoie să acordăm o atenție sporită orientării în teren). Odată cu coborârea de pe ”platoul” montan, dacă vremea ne va fi favorabilă, priveliștile către Alftavatn vor constitui o reală desfătare pentru ochi.
Totalul ascensiunii pentru această porțiune a traseului va fi de aproximativ 130 m, respectiv aproximativ 600 m de coborâre (diferență de nivel). Aceasta este zona unde vom avea de trecut primele două râuri: unul minor, dar și un altul mai serios (care va necesita un pic de atenție pentru a nu ne dezechilibra și a ne uda parțial sau complet.
18.00 Sosim la Alftavatn, locul unde vom campa în această seară. Zona de camping beneficiază de toate elementele de care am putea avea nevoie.
Laugavegur Trail: Alftavatn - Botnar/Emstrur (aproximativ 16 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 6 h)
Prima parte a zilei implică traversarea a 2 râuri largi și adânci, urmate de un deșert format dintr-un mix de cenușă și pietre flancate de ”domuri” sinuoase.
Ascensiunile și coborârile pe care le vom întâlni aici sunt cu precădere ”blânde”: diferența de nivel la finele zilei va fi de +200 m, respectiv -270m. Zona de camping unde vom înnopta beneficiază de toate elementele de care am putea avea nevoie.
Laugavegur Trail: Botnar/Emstrur - Thorsmork (aproximativ 15 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 6 h)
Ultima parte a Laugavegur Trail-ului va presupune numeroase urcări și coborâri (unele mai domoale, altele mai abrupte), canioane de mărimi și forme impresionante, precum și un râu glaciar pe care vom fi nevoiți să-l traversăm. Pe măsură ce ne vom apropia de Thorsmork, zonele împânzite cu pietre și cenușă vor face loc pădurilor dese.
Aici vom avea de ales între două puncte de final: Langidalur sau Basar, ambele locuri pentru camping având tot ceea ce am avea noi nevoie (ambele locații având și posibilitatea de ”pick up” și, implicit, de întoarcere la civilizație).
Ascensiunea totală pentru ziua de astăzi va fi de aproximativ +350 m, iar totalul coborârii fiind de aproximativ -600 m.
Fimmvorduhals Trail: Langidalur/Husadalur - Skogar (aproximativ 29 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 10 h 30 minute)
În prima parte a zilei: Langidalur/Basar - Baldvinsskali (aproximativ 13 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 5 h).
Ascensiunea către Baldvinsskali este abruptă și accidentată, cu multe porțiuni acoperite cu zăpadă. Priveliștile splendide nu ne vor da pace nici măcar o secundă - iar adăugirile uimitoare la peisaj date de erupția vulcanului Eyafjallajokull din anul 2010 vor face lucrurile cu atât mai impresionante.
Ascensiunea totală pentru prima secțiune va fi de aproximativ +900 m, iar totalul coborârii fiind de aproximativ -70 m.
În a doua parte a zilei: Baldvinsskali - Skogar (aproximativ 16 km, durata aproximativă necesară parcurgerii acestei secțiuni: 5 h 30 min)
Coborârea de la Baldvinsskali este lungă, dar treptată. Zonele mai înalte mai poartă încă amprenta cenușei negre provenite de la erupția vulcanului Eyafjallajokull din anul 2010, dar devin mai verzi pe măsură ce coborâm de-a lungul potecii. O mulțime de cascade absolut uimitoare (26 la număr) ne vor însoți pe parcursul traseului care ne va duce în cele din urmă la cea mai faimoasă și mai mare dintre ele: celebra Skogafoss. Odată ajunși la Skogafoss, ne-am întors practic și la civilizație. În Skogar ne vom face check-in-ul la unitatea de cazare care ne va fi casă pe durata acestei seri.
08.30 Micul dejun la unitatea de cazare.
11.00 Ne întâlnim în fața recepției guesthouse-ului de unde vom porni în aventura noastră de-a lungul coastei sudice a Islandei.
11.30 Ajungem la Reynisfjara, celebra plajă neagră a Islandei, cu numeroasele sale coloane de bazalt, aceasta regăsindu-se cel mai adesea în top 10 cele mai spectaculoase plaje din lume.
*Atenție!!! Deși e foarte ușor să cădem în tentația de a fi acaparați de frumusețea plajei, trebuie să fim mereu conștienți de periculozitatea valurilor din acest loc, să fim mereu vigilenți și să stăm cât mai departe de valurile imprevizibile ale oceanului.
13.30 Sosim la Seljalandsfoss, una dintre cele mai iconice cascade ale Islandei, cascadă în spatele căreia se poate merge (fapt pe care-l vom face și noi). La mică distanță de Seljalandsfoss se găsește și Gljufrabui, o cascadă ceva mai mică, poziționată în interiorul unui canion de mici dimensiuni, ce îți va oferi o priveliște și, totodată, o experiență ce îți va tăia răsuflarea (dacă vei opta pentru varianta de a înainta prin canion pentru a o vedea mai îndeaproape - de menționat faptul că, pentru a face acest lucru, va trebui să sărim de pe o piatră pe alta, uneori, fiind chiar nevoiți să călcăm prin apă, dar priveliștea de la final merită cu vârf și îndesat acest mic sacrificiu).
15.30 Avem la dispoziție o oră pentru prânz în Hvolsvollur.
18.00 Ajungem înapoi la Heradsskolinn Guesthouse, o clădire monument istoric, construită în anul 1928 după planurile aceluiași arhitect care a realizat planurile faimoasei catedrale din Reykjavik, Hallgrimskirkja: Gudjon Samuelsson. Această clădire minunată ne va fi casă astăzi și mâine.
19.00 Vom merge la Fontana pentru a ne îmbăia în apele binefăcătoare care au ca și sursă de proveniență un gheizer situat în imediata vecinătate a Spa-ului (gheizer care, totodată, reprezintă sursa de încălzire pentru întreaga comunitate locală).
21.00 Timp pentru cină.
08.00 Micul dejun la unitatea de cazare.
09.30 Ne întâlnim în fața recepției de unde vom porni în descoperirea a unora dintre cele mai spectaculoase, dar, foarte puțin (spre deloc) vizitate obiective turistice din Islanda.
11.00 Vizităm Tjofafoss, o spledidă cascadă care, actualmente, este ”îmblânzită” datorită hidrocentralei din apropiere. Cunoscută și sub numele de ”Cascada Hoților”, aceasta se presupune că și-a luat numele de la sistemul judiciar din vechea Islandă - și asta deoarece hoții erau aruncați în cascadă pentru a-și ispăși pedeapsa.
12.00 Facem o scurtă oprire la o oază fertilă într-un peisaj prin definiție sterp: Fossabrekkur, un șir de cascade de mici dimensiuni situate pe cursul râului Ytri-Ranga.
13.00 Sosim la Raudfoss (Cascada Roșie), o cascadă unică situată la o scurtă drumeție distanță de drumul montan Nyrdri Fjallabak. Având aproximativ 60 m înălțime, aceasta se va dovedi a fi o priveliște impresionantă pentru toți privitorii.
13.30 Pornim într-o scurtă drumeție de aproximativ 5 km dus-întors către un loc cu totul și cu totul deosebit: sursa cascadei Raudfoss, izvorul Raudufossakvisl. Un fascinant și unic fenomen islandez ne va aștepta la capătul drumeției. ”Ochiul lui Sauron”, varianta islandeză, ne va oferi un spectacol uimitor de care ne vom aminti pentru totdeauna. Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.
18.30 Sosim la Hruni/Hrunalaug, un mic hot pot geotermal ce-ți oferă sentimentul unui loc mitic, mistic. Sentimentul de poveste, de basm ne va cuprinde pe măsură ce ne vom relaxa tot mai mult în acest loc desprins parcă din basme.
21.00 Timp pentru cină.
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau ceva mai târziu către aeroport.
Ziua 13 / 11 ianuarie
În prima parte a zilei nimic nu vă poate pregăti pentru priveliștile uimitoare de la Gertrude Saddle de pe coasta de vest a Insulei de Sud. Razele soarelui care străpung straturile de vârfuri, Milford Sound care strălucește în depărtare și expunerea pură sunt suficiente pentru a tăia respirația oricui. Și dacă priveliștea nu o va face, urcarea pe vârf cu siguranță o va face! J Dacă vom avea noroc de condițiile potrivite, ascensiunea la Gertrude Saddle se prea poate să fie una dintre cele mai bune drumeții scurte din lume! Există foarte puține locuri unde raportul efort-recompensă este atât de dramatic – dar asta nu înseamnă că este o excursie ușoară! Drumeția va presupune străbarea a aproximativ 8.2 km cu o diferență de nivel de aproximativ 645 m.
Lăsăm în urmă vârfurile pentru a ne îndrepta spre adâncuri. În ultima parte a zilei vom experimenta o lume subterană misterioasă cu un tur ghidat al peșterii, trecând pe lângă apa curgătoare a unui pârâu subteran, înainte de a pluti în întunericul tăcut sub strălucirea luminoasă a sute de viermi strălucitori. Te Anau Glowworm Caves – o experiență pur și simplu fără egal! Timp pentru cină.
Ziua 14 / 12 ianuarie
Ne începem ziua cu o oprire la ”raiul mierii de albine” din Insula de Sud a Noii Zeelande, Garston Hunny Shop. Ne plimbăm puțin prin splendidele grădini botanice din Queenstown (Queenstown Gardens), cu grădina lor de trandafiri și nenumărații ei copaci. Lăsăm în urmă grădinile pentru a face o scurtă oprire la Lake Hawea Lookout. Priveliștea de aici este spectaculoasă în orice moment al anului. Pentru prânz oprim la Makarora Country Cafe, locul perfect pentru plăcinte și prăjituri de casă înainte de a continua spre Haast Pass. Ajungem la Blue Pools Track unde, după o scurtă plimbare ușoară prin păduri mature de fag și podocarp, ajungem la aceste minuni naturale de apă glaciară pură adunată din munți (sper ca până atunci podul să fie redeschis să ne bucurăm la maximum de acest loc J). Lăsăm în urmă Blue Pools Track și din parcare, facem o primă scurtă plimbare prin tufișuri, către albia râului Haast, cu vedere la frumoasa cascadă în formă de evantai de la poalele Fantail Creek: Fantail Falls. Ultima plimbare către o cascadă pe ziua de astăzi va fi printr-o pădure de kāmahi și fag argintiu până la o platformă de observare deasupra râului Haast. Ajunși aici ne vom bucura de priveliști minunate ale spectaculoasei cascade Thunder Creek, înaltă de 28 m, situată pe cealaltă parte. Ajungem în Haast, locul unde vom fi cazați în această seară. Aici vom sta la Heartland Hotel Haast. Timp pentru cină.
Ziua 15 / 13 ianuarie
Ne începem ziua cu o scurtă plimbare: Ship Creek Walk. Aici, vom urma puțin dunele de pe coasta de vest înainte de a ne îndrepta spre o pădure de coastă densă. De-a lungul potecii vom admira constant priveliștile spectaculoase ale liniei de coastă coroborată cu dunele. Lăsăm în urmă dunele pentru un punct de belvedere cu totul și cu totul aparte: Knights Point Lookout. Priveliști uimitoare asupra țărmului accidentat dat de coasta vestică ne va aștepta să ne încânte peste măsură. La nu foarte mare distanță de Knights Point Lookout ajungem la punctul de început al traseului de aproximativ 5 km care duce la Monro Beach. Aici, după ce trecem printr-o pădure de coastă luxuriantă, însoțiți de cântecul unor păsări precum tūī, bellbird și kererū (acestea făcându-și veacul prin această pădure), ajungem la celebra Monro Beach. Aceasta constituie un loc de cuibărit pentru una dintre cele mai rare specii de pinguini din lume - pinguinul cu creastă tawaki/Fiordland. Din octombrie până în decembrie, îi puteți vedea în valuri și pe plajă (prin ianuarie, șanse mici, doar dacă nu dăm de vreun pinguin rătăcit). Ajungem la prima drumeție ceva mai lungă pe ziua de astăzi: cea care are în vedere Fox Glacier. Pe parcursul unui traseu de aproximativ 6.8 km dus-întors și o diferență de nivel totală de aproximativ 170 m, vom străbate o pădure tropicală străveche de podocarp, vom traversa suprafețe de morene glaciare vechi, ajungând astfel la un punct de belvedere către Fox Glacier. Lăsăm în urmă Fox Glacier pentru a ne îndrepta atenția către unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Noua Zeelandă: Lake Matheson. De-a lungul unei plimbări ușoare de aproximativ 4.3 km cu o diferență de nivel totală de aproximativ 126 m vom avea șansă să admirăm priveliști ireal de frumoase ale munților care se reflectă în apele liniștite ale lacului Matheson. De departe, este una dintre cele mai absolut incredibile plimbări scurte din lume! Ajungem în Hokitika, capitala pounamu-ului, locul ideal de unde putem lua cadoul perfect pentru cei de acasă: pounamu! Aici, pe parcursul a 2 nopți, vom fi cazați la BeachfrontHotel Hokitika (https://www.beachfronthotel.co.nz/ ). Timp pentru cină.
Ziua 16 / 14 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată celei mai absolut incredibile excursii de o zi din Noua Zeelandă: Avalanche Peak via Scott's Track. Întreaga regiune Arthur's Pass este un paradis pentru excursioniști și, din fericire, (încă) zona este adesea ignorată de turiști în favoarea drumețiilor și a obiectivelor turistice mai renumite din Noua Zeelandă (norocul nostru!). Pe distanța a aproximativ 8.1 km dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 1000 m, drumeția aceasta ne va uimi dincolo de orice imaginație. La întoarcere, din același loc de parcare mergem printr-o pădure luxuriantă de fagi până la o cascadă uimitoare de 131 m, unde vom putea simți întreaga forță și sunetul a poate cea mai impresionantă cascadă din Noua Zeelandă: Devil's Punchbowl Falls. O drumeție de aproximativ 2 km dus-întors, cu o diferență de nivel de aproximativ 110 m care ne va lăsa fără cuvinte. Timp pentru cină.
Ziua 17 / 15 ianuarie
Ne vom începe ziua cu o plimbare către o adevărată bijuterie fotogenică - apă turcoaz strălucitoare mărginită de stânci de calcar albe și păduri tropicale luxuriante - Hokitika Gorge este una dintre cele mai ușor de recunoscut locuri de pe Coasta de Vest a Noii Zeelande. Lăsând în urmă Hokitika Gorge, ne îndreptăm din nou atenția către țărmul Noii Zeelande și, mai exact, către Motukiekie Beach, una dintre cele mai puțin cunoscute și mai spectaculoase plaje ale Noii Zeelande. Accesibilă 100% doar cu mareea joasă, reprezintă un tărâm fascinant atât pentru fotografi, cât și pentru iubitorii de geologie. Mai mergem puțin de-a lungul țărmului pentru a ajunge la Punakaiki Pancake Rocks, unde ne vom plimba în jurul curioaselor formațiuni calcaroase de stânci sub forma unor clătite. După o ”secetă” de câteva zile în materie de băi termale și relaxare, e timpul să ne scăldăm în poate cel mai autentic spa din Noua Zeelandă: Maruia Hot Springs. Acesta e și locul unde vom fi cazați pe durata a 2 nopți. Aici vom avea parte de saună, piscine cu apă geotermală, piscine cu apă rece, peisaje mirifice, sesiuni de yoga. Practic, un loc de unde nu ai mai vrea să pleci vreodată! Timp pentru cină.
Ziua 18 / 16 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată complet relaxării și activităților desfășurate la Maruia Hot Springs (activitățile gratuite pentru care te poți înscrie diferă în funcție de ziua săptămânii (acestea fiind cel puțin 4 pe zi): fie că va fi guided sauna infusion, pilates, introducere în meditație, diverse ședințe de yoga, relaxare în apa geotermală alternată cu apa rece, Maruia Hot Springs are câte ceva pentru toată lumea! Timp pentru cină.
Ziua 19 / 17 ianuarie
Facem o scurtă oprire la punctul de belvedere pentru Cathedral Cliffs - o serie impresionantă de ”stâlpi” de stâncă formați prin eroziunea naturală de către apa de ploaie a rocilor moi din zonă. Lăsăm în urmă Cathedral Cliffs și ne îndreptăm spre ultima noastră plajă din excursia noastră: Gore Bay Beach. Ajungem înapoi în Christchurch unde ne vom face check-in-ul la una dintre cele mai aparte unități de cazare din lume: Hotel 115 (https://hotel115.co.nz/ ). Aici, practic, tramvaiul îți trece prin fața intrării principale! La propriu! Timp pentru cumpărături. Timp pentru cină.
Ziua 20 / 18 ianuarie
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau mai târziu spre aeroport.
1.Orele menționate în program pot suferi modificări - în funcție de trafic și, mai important, de vreme (vremea în Islanda poate fi foarte imprevizibilă și ne vom adapta programul în funcție de acest aspect).
2.De-a lungul expediției de trekking ne vom autogospodări.
3.Pentru cei dintre voi care nu aveți cort sau sac de dormit sau, pur și simplu, nu doriți să le cărați (cortul și sacul de dormit) după voi până în Islanda, există posibilitatea de închiriere a acestora din Reykjavik - contra cost. Dacă veți considera că e cazul de așa ceva, nu ezitați să ne scrieți pentru a vă ajuta cu acest aspect.
4.Pentru supliment single (pe parcursul zilelor când stăm la hoteluri/guesthouse-uri), diferența de preț ce ar trebui achitată în plus este de 250 euro per persoană.
Recomandăm participanților să aibă la ei:
-bocanci de drumeție (preferabil, cu gleznă, talpă robustă și să fie impermeabili).
-papuci de apă/sandale.
-lenjerie termică cu mâneci lungi din lână sau sintetice.
-strat intermediar termic de lână sau fleece.
-pantaloni de drumeție (preferabil, nu de bumbac - dacă se umezește durează mult până se usucă).
-șosete pentru drumeții (din lână sau sintetice, cel puțin câte una pentru fiecare zi de drumeție).
-haine impermeabile și respirante: pantaloni, respectiv jachete (ideal ar fi cu glugă - de preferat, cu membrană Gore-Tex sau similar - vremea în Islanda fiind foarte imprevizibilă, se poate să plouă din senin, chiar dacă pe cer nu se afla niciun nor în urmă cu 5 minute).
-recipient(e) pentru apă (oriunde te-ai afla în Islanda, apa este potabilă).
-mănuși impermeabile, respectiv mănuși interioare (de preferat, din lână sau sintetice).
-căciulă și/sau buff/balaclava.
-medicație personală - pentru situații neprevăzute/tratament medical cu caracter personal.
-rucsac de zi (de aproximativ 40-60 L).
-sac de dormit.
-cort de expediție.
-prosop (de preferat, din microfibră).
-pernă de călătorie.
-periuță și pastă de dinți, respectiv articole de toaletă personală.
-ochelari de soare/protecție solară.
-bețe telescopice (dacă veți considera că aveți nevoie).
-briceag și, opțional, kit de gătit (primus, recipienți, tacâmuri, dar fără butelie).
-cameră foto, baterii, card de memorie, baterie externă.
-lanternă frontală.
-dopuri pentru urechi.
-costum de baie.
-4 nopți de cazare în camere duble/twin în hoteluri/guesthouse-uri cu baie privată
-4 nopți de cazare în cort propriu, în campinguri cu acces la dușuri (cu excepția zilei a doua de pe traseu), respectiv la un grup sanitar. În funcție de disponibilitate, contra cost, cazarea la cort poate fi înlocuită cu locuri în cabanele aferente campingurilor - prețul, per noapte, fiind de aproximativ 90 euro per persoană
-transferurile de la/spre aeroport
-transferurile către și dinspre capetele traseului de hiking
-vizitarea tuturor obiectivelor menționate în program
-dușurile de pe parcursul traseului
-mașina de închiriat, cu șofer, necesară pentru vizitarea obiectivelor turistice din sudul Islandei
-intrarea la Fontana Spa
-intrarea la Hrunalaug
-însoțitor de grup
-micul dejun în zilele când suntem cazați la hoteluri/guesthouse-uri
-ghid local, vorbitor de limba română în Islanda
-biletele de avion (aproximativ 400 euro, iar la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor și/sau ne putem ocupa noi de achiziționarea acestora)
-micul dejun (în zilele petrecute pe traseu), masa de prânz, respectiv cina
-asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu)
-echipamentul (cort, sac de dormit etc)
-curentul electric de-a lungul traseului