Ciclismul este, de regulă, un sport pitoresc. Dar când vine vorba despre Islanda, plimbările devin pur și simplu uimitoare, provocatoare și pline de satisfacții. Acesta nu este genul de țară în care va trebui să pedalezi ore în șir prin peisaje mai puțin interesante sau monotone. Islanda abundă în peisaje extraordinar de frumoase, aceasta oferind priveliști incredibile cu fiecare pedală dată. Pe parcursul aventurii noastre se vor mai găsi câteva scurte vizite la unele dintre cele mai importante obiective din regiunea turistică Golden Circle, vestul Islandei și Peninsula Snaefellsnes, dar și momente de relaxare de neuitat la unele dintre cele mai aparte piscine geotermale din Islanda: Secret Lagoon, Lysulaugar, Guðrúnarlaug, respectiv Sundhollin.
În funție de ora zborului, sosim la Aeroportul Internațional Keflavik, de unde are loc plecarea către Reykjavik, capitala Islandei. Aici vom fi cazați la Nordurey Hotel City Garden ( https://city-garden.nordurey.is/ ).
De-a lungul Nesjavallaleið ne vom face drum pe bicicletă spre cea mai turistică regiune a Islandei: Golden Circle. Vor fi 101 km cu o diferență de nivel cumulată de aproximativ 974 m de-a lungul căruia vom descoperi zona geotermală Nesjavellir, craterul vulcanic Kerid, iar seara ne vom relaxa în apele geotermale ale Secret Lagoon-ului. În această seară vom fi cazați la Grund Guesthouse din Fludir.
https://www.strava.com/routes/3298635045582609684
Încet, dar sigur, pe distanța a aproximativ 107 km cu o diferență totală de nivel de aproximativ 900 m vom lăsa în spate regiunea Golden Circle pentru a ne îndrepta către vestul Islandei.
Primul popas pe ziua de astăzi va fi de-a lungul râului Bruara și a sa cascadă cu o apă de un albastru ireal: Bruarfoss.
Facem o scurtă oprire la ferma Efstidalur, fermă tradițional-islandeză, pentru o înghețată ”home made”.
Admirăm Heradsskolinn Guesthouse, o clădire monument istoric, construită, în anul 1928, de același arhitect care a realizat planurile faimoasei catedrale din Reykjavik, Hallgrimskirkja.
Facem o scurtă oprire la Laugarvatnshellir, una dintre puținele peșteri din Islanda în care oamenii au trăit cu adevărat. Aici vom avea oportunitatea de a cunoaște puțin mai bine modul în care oamenii din peșteri trăiau în natura sălbatică și, cel mai adesea, extremă a Islandei acum mai puțin de 100 de ani.
Vizităm Parcul Național Thingvellir (printre altele, cu a sa cascadă, Oxararfoss, respectiv cu a sa biserică, Thingvallakirkja), locul de întâlnire dintre plăcile tectonice nord-americane și eurasiatice, respectiv locul înfințării primul parlament din lume, Althing, în anul 930.
Descoperim Krosslaug, o mică piscină geotermală utilizată în trecut de către vikingi în vederea procesului botezului.
Ajungem la cazarea noastră din această seară: Hotel Basalt ( https://www.basalthotel.is/ ). Aici, la finele unei zile de pedalat, ne vom putea relaxa în voie în micul bazin geotermal al hotelului.
https://www.strava.com/routes/3257757467351052916
Ne continuăm aventura spre Budardalur, poarta spre cea mai izolată regiune a Islandei, Westfjords și, implicit, spre următoarea noastră cazare. Dar, cazarea mai poate aștepta puțin și asta deoarece avem o mulțime de lucruri de văzut, cu repetate pauze pentru vizite și snack-uri. Vom avea de parcurs în total aproximativ 119 km, diferența de nivel totală pentru astăzi fiind de aproximativ 1038 m.
Prima oprire pentru astăzi va fi a Hvítárbrú, cel mai remarcabilproiect de inginerie islandez al deceniului 1921-1930.
Descoperim Glanni, cascada care este consideratălocul de naștere al elfilor, respectiv al trolilor.
Peste drum de Glanni, facem o scurtă plimbare până la Grabrok – un crater vulcanic spectaculos, format în urmă cu aproximativ 3400 de ani.
Poposim pentru scurt timp la Erpsstadir, o fermă de lactate, pentru a ne delecta cu cea mai bună înghețată din Islanda.
Descoperim Eiriksstadir, o splendidă reconstrucție după planurile vechii case în care au locuit Erik cel Roșu (cel ce a descoperit Groenlanda) și soția sa, Tjodhildur.
Cu opriri cu tot, undeva la 5:30 - 6 h de petrecut pe drum, până la cazarea din această seară: Dala Hotel ( https://dalahotel.is/ ). Ajunși la cazare, despachetăm și ne pregătim de cină, urmând ca, mai apoi, să ne odihnim picioarele.
Evident, încheiem ziua cu o relaxare la piscină: Gudrunarlaug - una dintre cele mai pitorești și, totodată, mai vechi piscine geotermale din Islanda.
https://www.strava.com/routes/3257767424222207930
Astăzi ne vom îndrepta spre Peninsula Snaefellsnes (o regiune care ne va oferi multe locuri incredibile de vizitat, precum și motive de relaxare) și, totodată, spre singura cazare din excursia noastră unde petrecem două nopți. Programul de astăzi va presupune parcurgerea a aproximativ 125 km cu o diferență de nivel de aproximativ 1395 m. Iar după câteva zile pe bicicletă, urmează o scurtă pauză binemeritată de la biciclit (mai ales dacă vom fi obosiți și chinuiți de vreme). Ne scuturăm picioarele, vom face plimbări scurte pe jos și vizite în zonă. Vom avea timp de discuții și de relaxare suficient de multă încât să fim pregătiți pentru parcurgerea ultimelor zile spre linia de finish din Reykjavik.
Descoperim de-a lungul unei scurte drumeții Drapuhlidarfjall - un munte de riolită care ne va uimi peste măsură și ne va duce imediat cu gândul către acele locuri din Highland-ul islandez renumite pentru acest tip de rocă: Landmannalaugar, respectiv Kerlingarfjoll.
Rămânem fascinați de Stykkisholmur – un splendid oraș cu una dintre cele mai spectaculoase zone de port din Islanda.
Ne lăsăm acaparați de lumea rechinilor de la Bjarnarhöfn Shark Museum.
Ajungem la Kolgrafarfjordur Bridge – pod renumit pentru arhitectura sa în formă de sabie.
Sosim în Grundarfjordur, locul unde vom sta pe durata a două nopți. Aici vom fi cazați la Kirkjufell Guesthouse ( https://guesthousekirkjufell.is/ ).
Relaxarea de astăzi și de mâine va fi la piscina locală din Grundarfjordur.
https://www.strava.com/routes/3257768571528831930
Facem o scurtă drumeție la una dintre cele mai înalte cascade din vestul Islandei: Grundarfoss, cădere de apă cu o înălțime de aproximativ 70 m.
Lăsăm în urmă Grundarfoss pentru a ne îndrepta atenția către Kirkjufell și a sa cascadă, Kirkjufellsfoss – unul dintre cele mai cunoscute duouri turistice din Islanda.
La fel ca ieri, și relaxarea de astăzi va fi tot la piscina locală din Grundarfjordur.
Astăzi va urma o zi ceva mai grea, dar după o pauză pe cinste, aceasta ar trebui să fie într-o bună măsură floare la ureche. Parcurgem cu calm și răbdare cei aproximativ 97 km cu o diferență de nivel de aproximativ 1500 m. Asta în timp ce privirile noastre vor fi încântate la foc automat de niște peisaje ireal de frumoase. Locuri care, desigur, nu vor scăpa în a fi fotografiate de noi.
Facem o scurtă plimbare până la Svodufoss – o cascadă spectaculoasă cu un fundal de legendă: Snaefellsjokull.
Lăsăm în urmă Svodufoss pentru a ne îndrepta atenția către Ingjaldshólskirkja – una dintrecele mai pitorești biserici din Islanda din perspectiva amplasării sale.
Mai mergem puțin și ajungem la Saxholl – unul dintre cele mai vizitate cratere din Peninsula Snaefellsnes.
Ajungem pe partea sudică a Peninsulei Snaefellsnes și oprim la Djupalonssandur – o plajă neagră splendidă cu un fundal fabulos dat de ghețarul Snaefellsjokull.
La nu o foarte mare depărtare de Djupalonssandur ajungem și la Londrangar, o zonă de coastă minunată care ne va încânta peste măsură.
Continuăm să descoperim măreția peninsulei cu o altă zonă de coastă incredibilă - cea de la Arnarstapi.
În mijlocul unui câmp de lavă la nu foarte mare depărtare de ocean vom descoperi Budakirkja – cea mai cunoscută biserică neagră a Islandei.
Bjarnafoss – una dintre cele mai spectaculoase cascade din vestul Islandei ne va atrage atenția tot mai mult pe măsură ce vom pedala de-a lungul coastei sudice a Peninsulei Snaefellsnes. Astfel încât, nu e de mirare de ce vom opri să o admirăm puțin mai îndeaproape - ne vom da și noi cu părerea după dacă într-adevăr merită sau nu a fi considerată una dintre cele mai incredibile cascade din vestul Islandei. Șansele sunt că vom fi de acord cu acest fapt!
Ajungem la unitatea de cazare unde vom sta peste noapte: Kast Guesthouse ( https://kastguesthouse.is/en/ ). Aici, la doar câteva sute de metri distanță vom găsi și locul nostru de relaxare pentru astăzi: Lysulaugar – o piscină geotermală fabuloasă.
https://www.strava.com/routes/3257770238776749684
Părăsim peninsula și ne întoarcem spre Borgarnes. Tot mai aproape de casă, însă, cu siguranță încântați și mulțumiți de experiența avută până acum. Vom parcurge alți aproximativ 95 km cu o diferență de nivel mai mică, de doar aproximativ 470 m.
În prima parte a zilei, de-a lungul plajei de la Ytri Tunga, vom admira în voie minunatele foci.
Ne realimentăm rezerva de apă de la Olkelda – unul dintre puținele locuri din Islanda unde se poate găsi apă minerală naturală.
Mai mergem ce mai mergem și ajungem Gerduberg Cliffs – un șir de coloane de basalt cu o lungime de aproximativ 500 m care ne va lăsa fără cuvinte.
Și cum nu poate lipsi cuvântul ‘’hotdog’’ din excursiile cu noi, evident vom savura un hotdog în Borgarnes pentru a mai astâmpăra puțin foamea. Ne facem check in-ul la unitatea de cazare pentru această seară: Hotel Hafnarfjall ( https://www.hotelhafnarfjall.is/ ).
https://www.strava.com/routes/3257772245438570100
Cu aproximativ 117 km rămași de parcurs și cu o diferență totală de aproximativ 1200 m, ne va aștepta o ultimă zi lungă în șa. Dar fără grabă, pedalăm într-un ritm leeeent, precum un ardelean care se respectă - că doar nu-i musai să ne grăbim spre casă. Îi fain pe aici!
Totuși, dacă ne mișcăm bine, ne rămâne puțin timp pentru o plimbare prin centrul capitalei Islandei unde vom descoperi Hallgrimskirkja, Solar Voyager, respectiv Harpa. Ajunși înapoi în capitala Islandei, ne îndreptăm spre Nordurey Hotel City Garden ( https://city-garden.nordurey.is/ ), locul unde am fost cazați și pe durata primei noastre nopți din această aventură.
https://www.strava.com/routes/3257774440978276282
După o noapte petrecută în Reykjavik și bagajele făcute, verificăm dacă totul este la locul lui și ne urcăm în masină cu destinația Aeroportul Internațional Keflavik și, în funcție de ora zborului, urmând a ne îndrepta mai repede sau mai târziu către punctul de unde vom porni înapoi spre casă.
Toată experiența noastră de aici va fi înregistrată, putând obține astfel poze și filmări spectaculoase, precum și informații statistice de pe tot parcursul traseului nostru.
Ziua 13 / 11 ianuarie
În prima parte a zilei nimic nu vă poate pregăti pentru priveliștile uimitoare de la Gertrude Saddle de pe coasta de vest a Insulei de Sud. Razele soarelui care străpung straturile de vârfuri, Milford Sound care strălucește în depărtare și expunerea pură sunt suficiente pentru a tăia respirația oricui. Și dacă priveliștea nu o va face, urcarea pe vârf cu siguranță o va face! J Dacă vom avea noroc de condițiile potrivite, ascensiunea la Gertrude Saddle se prea poate să fie una dintre cele mai bune drumeții scurte din lume! Există foarte puține locuri unde raportul efort-recompensă este atât de dramatic – dar asta nu înseamnă că este o excursie ușoară! Drumeția va presupune străbarea a aproximativ 8.2 km cu o diferență de nivel de aproximativ 645 m.
Lăsăm în urmă vârfurile pentru a ne îndrepta spre adâncuri. În ultima parte a zilei vom experimenta o lume subterană misterioasă cu un tur ghidat al peșterii, trecând pe lângă apa curgătoare a unui pârâu subteran, înainte de a pluti în întunericul tăcut sub strălucirea luminoasă a sute de viermi strălucitori. Te Anau Glowworm Caves – o experiență pur și simplu fără egal! Timp pentru cină.
Ziua 14 / 12 ianuarie
Ne începem ziua cu o oprire la ”raiul mierii de albine” din Insula de Sud a Noii Zeelande, Garston Hunny Shop. Ne plimbăm puțin prin splendidele grădini botanice din Queenstown (Queenstown Gardens), cu grădina lor de trandafiri și nenumărații ei copaci. Lăsăm în urmă grădinile pentru a face o scurtă oprire la Lake Hawea Lookout. Priveliștea de aici este spectaculoasă în orice moment al anului. Pentru prânz oprim la Makarora Country Cafe, locul perfect pentru plăcinte și prăjituri de casă înainte de a continua spre Haast Pass. Ajungem la Blue Pools Track unde, după o scurtă plimbare ușoară prin păduri mature de fag și podocarp, ajungem la aceste minuni naturale de apă glaciară pură adunată din munți (sper ca până atunci podul să fie redeschis să ne bucurăm la maximum de acest loc J). Lăsăm în urmă Blue Pools Track și din parcare, facem o primă scurtă plimbare prin tufișuri, către albia râului Haast, cu vedere la frumoasa cascadă în formă de evantai de la poalele Fantail Creek: Fantail Falls. Ultima plimbare către o cascadă pe ziua de astăzi va fi printr-o pădure de kāmahi și fag argintiu până la o platformă de observare deasupra râului Haast. Ajunși aici ne vom bucura de priveliști minunate ale spectaculoasei cascade Thunder Creek, înaltă de 28 m, situată pe cealaltă parte. Ajungem în Haast, locul unde vom fi cazați în această seară. Aici vom sta la Heartland Hotel Haast. Timp pentru cină.
Ziua 15 / 13 ianuarie
Ne începem ziua cu o scurtă plimbare: Ship Creek Walk. Aici, vom urma puțin dunele de pe coasta de vest înainte de a ne îndrepta spre o pădure de coastă densă. De-a lungul potecii vom admira constant priveliștile spectaculoase ale liniei de coastă coroborată cu dunele. Lăsăm în urmă dunele pentru un punct de belvedere cu totul și cu totul aparte: Knights Point Lookout. Priveliști uimitoare asupra țărmului accidentat dat de coasta vestică ne va aștepta să ne încânte peste măsură. La nu foarte mare distanță de Knights Point Lookout ajungem la punctul de început al traseului de aproximativ 5 km care duce la Monro Beach. Aici, după ce trecem printr-o pădure de coastă luxuriantă, însoțiți de cântecul unor păsări precum tūī, bellbird și kererū (acestea făcându-și veacul prin această pădure), ajungem la celebra Monro Beach. Aceasta constituie un loc de cuibărit pentru una dintre cele mai rare specii de pinguini din lume - pinguinul cu creastă tawaki/Fiordland. Din octombrie până în decembrie, îi puteți vedea în valuri și pe plajă (prin ianuarie, șanse mici, doar dacă nu dăm de vreun pinguin rătăcit). Ajungem la prima drumeție ceva mai lungă pe ziua de astăzi: cea care are în vedere Fox Glacier. Pe parcursul unui traseu de aproximativ 6.8 km dus-întors și o diferență de nivel totală de aproximativ 170 m, vom străbate o pădure tropicală străveche de podocarp, vom traversa suprafețe de morene glaciare vechi, ajungând astfel la un punct de belvedere către Fox Glacier. Lăsăm în urmă Fox Glacier pentru a ne îndrepta atenția către unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Noua Zeelandă: Lake Matheson. De-a lungul unei plimbări ușoare de aproximativ 4.3 km cu o diferență de nivel totală de aproximativ 126 m vom avea șansă să admirăm priveliști ireal de frumoase ale munților care se reflectă în apele liniștite ale lacului Matheson. De departe, este una dintre cele mai absolut incredibile plimbări scurte din lume! Ajungem în Hokitika, capitala pounamu-ului, locul ideal de unde putem lua cadoul perfect pentru cei de acasă: pounamu! Aici, pe parcursul a 2 nopți, vom fi cazați la BeachfrontHotel Hokitika (https://www.beachfronthotel.co.nz/ ). Timp pentru cină.
Ziua 16 / 14 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată celei mai absolut incredibile excursii de o zi din Noua Zeelandă: Avalanche Peak via Scott's Track. Întreaga regiune Arthur's Pass este un paradis pentru excursioniști și, din fericire, (încă) zona este adesea ignorată de turiști în favoarea drumețiilor și a obiectivelor turistice mai renumite din Noua Zeelandă (norocul nostru!). Pe distanța a aproximativ 8.1 km dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 1000 m, drumeția aceasta ne va uimi dincolo de orice imaginație. La întoarcere, din același loc de parcare mergem printr-o pădure luxuriantă de fagi până la o cascadă uimitoare de 131 m, unde vom putea simți întreaga forță și sunetul a poate cea mai impresionantă cascadă din Noua Zeelandă: Devil's Punchbowl Falls. O drumeție de aproximativ 2 km dus-întors, cu o diferență de nivel de aproximativ 110 m care ne va lăsa fără cuvinte. Timp pentru cină.
Ziua 17 / 15 ianuarie
Ne vom începe ziua cu o plimbare către o adevărată bijuterie fotogenică - apă turcoaz strălucitoare mărginită de stânci de calcar albe și păduri tropicale luxuriante - Hokitika Gorge este una dintre cele mai ușor de recunoscut locuri de pe Coasta de Vest a Noii Zeelande. Lăsând în urmă Hokitika Gorge, ne îndreptăm din nou atenția către țărmul Noii Zeelande și, mai exact, către Motukiekie Beach, una dintre cele mai puțin cunoscute și mai spectaculoase plaje ale Noii Zeelande. Accesibilă 100% doar cu mareea joasă, reprezintă un tărâm fascinant atât pentru fotografi, cât și pentru iubitorii de geologie. Mai mergem puțin de-a lungul țărmului pentru a ajunge la Punakaiki Pancake Rocks, unde ne vom plimba în jurul curioaselor formațiuni calcaroase de stânci sub forma unor clătite. După o ”secetă” de câteva zile în materie de băi termale și relaxare, e timpul să ne scăldăm în poate cel mai autentic spa din Noua Zeelandă: Maruia Hot Springs. Acesta e și locul unde vom fi cazați pe durata a 2 nopți. Aici vom avea parte de saună, piscine cu apă geotermală, piscine cu apă rece, peisaje mirifice, sesiuni de yoga. Practic, un loc de unde nu ai mai vrea să pleci vreodată! Timp pentru cină.
Ziua 18 / 16 ianuarie
Ziua de astăzi va fi dedicată complet relaxării și activităților desfășurate la Maruia Hot Springs (activitățile gratuite pentru care te poți înscrie diferă în funcție de ziua săptămânii (acestea fiind cel puțin 4 pe zi): fie că va fi guided sauna infusion, pilates, introducere în meditație, diverse ședințe de yoga, relaxare în apa geotermală alternată cu apa rece, Maruia Hot Springs are câte ceva pentru toată lumea! Timp pentru cină.
Ziua 19 / 17 ianuarie
Facem o scurtă oprire la punctul de belvedere pentru Cathedral Cliffs - o serie impresionantă de ”stâlpi” de stâncă formați prin eroziunea naturală de către apa de ploaie a rocilor moi din zonă. Lăsăm în urmă Cathedral Cliffs și ne îndreptăm spre ultima noastră plajă din excursia noastră: Gore Bay Beach. Ajungem înapoi în Christchurch unde ne vom face check-in-ul la una dintre cele mai aparte unități de cazare din lume: Hotel 115 (https://hotel115.co.nz/ ). Aici, practic, tramvaiul îți trece prin fața intrării principale! La propriu! Timp pentru cumpărături. Timp pentru cină.
Ziua 20 / 18 ianuarie
În funcție de ora zborului, ne vom îndrepta mai repede sau mai târziu spre aeroport.
Rugăm toți participanții să se asigure că dețin echipamentul necesar pentru această experiență!
Lista tuturor celor necesare pentru traseele pe bicicletă din această vacanță include:
*-bicicleta închiriată/personală funcțională, fără să prezinte defecțiuni sau aspecte tehnice ce vă pot pune în pericol pe durata deplasării (pentru cei dintre voi care nu aveți bicicletă sau, pur și simplu, nu doriți să o cărați după voi până în Islanda, există posibilitatea de închiriere a acestora din Reykjavik - contra cost. Dacă veți considera că e cazul de așa ceva, nu ezitați să ne scrieți pe info@asbrutravel.com pentru a vă ajuta cu acest aspect).
-echipament complet de ciclism (pantaloni cu bazon, underlayer, foiță de ploaie/vânt, mănuși, cască, ochelari, încălțăminte ciclism, bidon, apă, gentuță atașată pe bicicletă. pentru alte accesorii, respectiv pentru gustări (asemenea gelurilor, batoanelor etc).
-lumini reflectorizante pentru bicicletă/led stop far.
-pompă mică de rezervă și kit pană sau/și cameră de rezervă (cel puțin două camere pentru orice eventualitate).
-cauciucuri gravel 26” (de-a lungul unora dintre trasee vor fi și mici porțiuni de gravel, pietriș).
-baterie externă (powerbank).
-cameră gopro/alte variante (opțional).
-plasturi (kit medical va avea ghidul însoțitor).
-husă impermeabilă pentru încălțămintea sportivă sau, cel puțin, șosete de schimb (2 perechi pentru traseele lungi).
-magneziu forte lichid și geluri (se pot achiziționa la sosirea în Islanda pentru a evita astfel complicațiile cu lichidele la aeroport).
-gustări solide, batoane, ciocolată etc (dacă doriți, acestea se pot aduce și din țară).
-cazarea pe tot parcursul turului în camere duble/twin cu baie privată
-micul dejun
-transfer privat dus-întors Aeroportul Internațional Keflavik - Reykjavik ( -airport pick up/drop off)
-intrarea la Secret Lagoon
-intrarea la Lysulaugar
-intrarea la Sundhollin
-intrarea la Bjarnarhöfn Shark Museum
-intrarea la piscina locală din Borgarnes
-intrarea la piscina locală din Grundarfjordur
-toate excursiile menționate în program
-însoțitor de grup
-biletele de avion (aproximativ 400-500 euro, iar la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor și/sau ne putem ocupa noi de achiziționarea acestora)
-masa de prânz, respectiv cina
-asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu)
-bicicleta și echipamentul necesar*